top of page
  • Foto van schrijverRik

Ramen voor de paardenstal

Glas-in-lood in een paardenstal. Heel decadent. Toch weten we dat het er ooit heeft gezeten – en door het harde werk van Peter Geuijen is het nu weer terug.


De oorspronkelijk vensters kwamen uit de slotjaren van de 19de eeuw, toen het kasteel voor de laatste maal werd verfraaid. Ze zijn nog duidelijk te zien op foto’s van het hotel uit de jaren vijftig en zestig. Helaas hebben ze de volgende fase niet overleefd: tijdens de installatie van de appartementen moesten plaats maken voor modern glas. Makkelijker in het onderhoud, jawel, maar ook volledig karakterloos.

Peter, vrijwilliger van het eerste uur, is de afgelopen jaren bezig geweest met een zorgvuldige reconstructie. Hij

gebruikte dezelfde authentieke, ambachtelijke technieken als de glazeniers van honderdvijftig jaar geleden. De motieven zijn onder andere ontleend aan de neogotische vensters van kasteel De Haar. Natuurlijk is er ook wat ‘Borgharen-flair’. Het onderste venster toont het wapen van de ridders van Haren, de oudst bekende kasteelheren, en het venster daarboven etaleert hun lijfspreuk. Nu oogt de stal weer helemaal zoals baron Raphaël de Selys-Longchamps hem ooit heeft bedoeld.


Het glas-in-lood van de andere vleugel wordt komende zaterdag ook herplaatst. Die vensters krijgen het “wapen” van de huidige “kasteelheer”, Ronny. De eerste en de laatste, gebroederlijk langs elkaar.


297 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page