top of page
Poort hoeve

hoeve

Hooischuur

philibert

1651 - 1653

De ingeving om mensen en dieren van elkaar te scheiden is nog niet zo oud. Het middeleeuwse kasteel had geen hoeve; hooi, graan of vee werd gewoon rond het woonhuis gestald.

Landgoed en kasteel werden in 1647 gekocht door Philibert van Isendoorn. Philibert, gewend als hij was aan de luxe buitenplaatsen van Holland, ondernam een grote modernisering. De bedrijven verdwenen uit het hoofdgebouw en kregen onderdak in een grote, hoefijzervormige hoeve. Dergelijke voorhoven zijn nog steeds te vinden bij kastelen als Hoensbroek en Mheer.

Oude hoeve

De oude hoeve op een foto van Raphaël, vlak voor de afbraak.

raphaël

1888 - 1889

De 17de-eeuwse voorhof brandde in 1887 uit. De toenmalige baron, Raphaël de Selys-Longchamps, liet er geen gras over groeien. Hij liet het merendeel slopen, ook de vleugels die nog overeind stonden, en bouwde de boerderij op grootse wijze terug.

De nieuwbouw kreeg een "middeleeuws" uiterlijk, met schietgaten en zware poorten. Toch was hij onderhuids heel modern. De stalen dragers zijn bij de ingang zelfs in het zicht gelaten. Raphaël zag schijnbaar geen tegenstelling tussen nostalgie en vooruitstrevendheid.

Bouw nieuwe hoeve

De nieuwe hoeve in aanbouw.

Binnenplaats
bottom of page