top of page
Restauratie kademuur

project

Een kasteel redden

Borgharen is het oudste kasteel van Maastricht en waarschijnlijk zelfs het oudste seculiere gebouw. Helaas is het niet behandeld zoals een topmonument betaamt. Aan het einde van de 20e eeuw zijn vijfendertig appartementen geïnstalleerd, waarbij het interieur ernstig is beschadigd. Vervolgens werd het kasteel jarenlang verwaarloosd.

Keuken
Stalplafond
Appartement in de grote salon

Ronny Bessems groeide op aan de Kasteelstraat, recht tegenover het kasteelcomplex. Hij zag de neergang met lede ogen aan. Om in elk geval iéts te kunnen doen, kocht hij in 2003 samen met zijn vrouw Amal de vervallen hoeve. Ze brachten hem in zes jaar tijd weer terug naar de oorspronkelijke staat. Maar het kasteel zelf bleef lonken. Een vraagprijs van achttien miljoen werd acht ton en uiteindelijk slechts één euro - maar dan wel met een restauratieverplichting. Ronny en Amal zetten in 2014 de handtekening. Zo begon de meest bijzondere restauratie van Nederland.

Ronny plaatste een oproep voor vrijwilligers die wel wat voelden voor zo'n monsterproject. De groep begon klein, maar is door de jaren heen gegroeid en bestaat inmiddels uit ongeveer 20 leden. Om de kwaliteit te borgen, werken we nauw samen met de overheid en andere erfgoedprofessionals. 
Het kasteel zal uiteindelijk een culturele bestemming krijgen.

Restauratie kademuur
Restauratie hek

Het leger van borgharen

Ons leger van vrijwilligers en vakmensen heeft in acht jaar tijd veel bereikt. De kademuur is inmiddels gestabiliseerd, dus we hebben nu ademruimte om het interieur aan te pakken. Dat betekent niet dat de buitenzijde 'klaar' is: we beginnen binnenkort aan de grote restauratie van de tweelingtorens. 

bottom of page