top of page
  • Foto van schrijverRonny

SKBL - Stichting Kastelen, Buitenplaatsen & Landgoederen.

Het toetreden van nieuwe donateurs blijft doorgaan en maakt ons blij. Deze week besloot Kasteel Borgharen zich in ons netwerk aan te sluiten.

Dit kasteel, in het gelijknamige dorp Borgharen aan de Maas nabij Maastricht heette oorspronkelijk Haren, toen er nog ridders van Haren of Haeren waren. Dat was rond 1217. De huidige naam kan worden uitgelegd als de borg (burcht) van het geslacht ‘Van Haren’. Een 13de-eeuwse toren vormt de oorspronkelijke kern van het huis. Later voegt men een ringmuur toe als ronde achterkant van een nieuw kasteel, gevolgd door twee rechthoekige torens aan weerszijden en weer later door twee langgerekte vleugels tot het vierkante voorplein geheel omsloten was.

Door de eeuwen heen waren er telkens andere eigenaren.

Charles Servais de Rosen (1746-1828) maakte er voor 1800 een luxe woonkasteel van naar het ontwerp van architect Matthias Soiron. Dan ook legt men binnen gracht een eenvoudige landschappelijke tuin aan. Het gebouw liep rond 1895 schade op na blikseminslag. In die tijd verkocht men ook interieuronderdelen. Door het niet bewoond zijn van het kasteel trad verval op en ging de tuin lijken op die uit het sprookje van Doornroosje.

In 2003 kocht Ronny Bessems een naastgelegen kasteelhoeve, die hij prachtig restaureerde en hem in 2009 de Victor de Stuersprijs van de gemeente Maastricht opleverde. Sinds 2014 is hij ook eigenaar van het kasteel waarmee een volgende grote uitdaging voor de deur staat. Ten behoeve van haar toekomstige exploitatie is stichting Behoud Kasteel Borgharen opgericht die met vrijwilligers de klus gaat klaren om het geheel te gaan restaureren. Met groot enthousiasme wordt gewerkt aan restauratie om op het termijn gedeeltelijk een museale functie te gaan geven. Welkom Borgharen en succes met dit mooie project. (Met dank aan fotograaf Albert Speelman)


23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page